Pegangan Terhadap Kefahaman Al-Salaf Al-Soleh Dalam Memahami Agama The Stand of Al-Salaf Al-Soleh Understandings In Understanding of The Religion - Aminudin Bin Basir; Jamsari Alias; Azizi Umar (AL-HIKMAH: INTERNATIONAL JOURNAL OF ISLAMIC STUDIES AND HUMAN SCIENCES, 2020)
Memahami al-Quran dan al-Sunnah sebagai sumber akidah dan syariah adalah satu kemestian ke atas setiap mukmin. Individu yang paling memahami isi kandungan al-Quran dan al-Sunnah adalah Baginda Rasulullah SAW. Dikuti oleh generasi para sahabat dan seterusnya para tabiin dan tabi’ al-Tabiin. Generasi tersebut berada di dalam sebaik-baik kurun dari sudut suasana kefahaman dan penghayatan agama. Justeru, memahami agama sumber agama ini menurut kefahaman al-Salaf alSoleh adalah satu tuntutan serta sebagai syarat bagi menjamin kefahaman yang benar. Persoalannya, sejauhmanakah anjuran al-Quran dan alSunnah untuk menurut jejak langkah al-Salaf bagi memahami sumber agama ini? bagaimanakah pula kedudukan institusi al-Salaf bagi memahami agama. Bagi menjawab persoalan-persoalan ini maka metode kajian kualitatif menerusi analisis dokumen dijalankan. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat perintah dari al-Quran agar menjadikan golongan al-Salaf sebagai rujukan utama bagi memahami sumber agama ini. Hasil kajian juga membuktikan bahawa golongan al-Salaf mempunyai kedudukan tersendiri yang unggul sebagai satu institusi dalam memahami agama.