Formula Ar Rahman (Pemurah) dan Ar Rahim (Kasih Sayang): Kajian Rintis Persepsi Pelajar Ketika Sesi Pengajaran dan Pembela-jaran (PDP) Terdapat Pensyarah Baik dan Garang. - Muhammad Remy Othman; Abdul Rahim Othman; Sayidah Asma Basir; Amin Che Ahmat; Mohd Afifuddin Mohamad (AL-HIKMAH: INTERNATIONAL JOURNAL OF ISLAMIC STUDIES AND HUMAN SCIENCES, 2021)
Abstrak Pendidikan merupakan teras utama dalam membina peradaban sesebuah negara. Pengajaran dan pembelajaran (PDP) yang berkesan menjadi asas utama dalam melahirkan modal insan. Bagi memastikan keberkesanan PDP, pelbagai pendekatan digunakan oleh pendidik antara membina hubungan komunikasi dengan pelajar. Pendekatan ini memerlukan sifat penyayang, pemurah dan penyabar dalam diri pendidik. Maka, objektif kajian ini ialah mengkaji penerimaan pendekatan sifat pemurah dan penyayang dalam pengajaran dan pembelajaran berbanding sifat yang garang. Kajian rintis ini menggunakan pendekatan kuantitatif melibatkan seramai 150 pelajar diploma di IPT. Analisis data yang diperolehi dianalisis kebolehpercayaan soal selidik menggunakan Program Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 17.0. dan ditafsirkan dengan bantuan diagram. Analisis SPSS nilai Croanbach’s Alpha ialah 0.952 menunjukkan Kebolehpercayaan soal selidik yang tinggi. Hanya 9 pelajar memilih pensyarah garang berbanding 141 pelajar memilih pensyarah yang baik dalam sesi PDP. Kata kunci: Kasih Sayang, Sabar, Garang, Soal Selidik, Pelajar, Pensyarah.